YMM Sınav Kuralları Güncellenmiştir. (26 Haziran 2020)

  • 2 Temmuz 2020 Perşembe

YEMİNLİ MALİ MÜŞVİRLİK SINAV KURALLARI - ÖNEMLİ 

 

1. Katılımcılar, sınav başlamadan en az 1 saat önce sınav binası girişinde hazır olmalıdır.


2. Sınav yerleşke ve binalarına giriş; geçerli kimlik belgesi ve sınav giriş belgesi ile yapılacaktır.


3. Katılımcılar, sınav giriş belgesinde belirtilen salon ve sıralarda sınavlara gireceklerdir. Gerektiğinde sınav görevlileri SINAV SALONU VE OTURMA SIRASINDA değişiklik yapabilirler.


4. Katılımcıların, Sınav Binasına Gelirken GETİREBİLECEKLERİ Araç,Gereç ve Eşyalar;  siyah tahta kurşun kalem, silgi, kalem açacağı, şeffaf şişe içerisinde su, peçete (şeffaf ambalaj içerisinde veya ambalajsız), para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, maske, dezenfektan, dezenfektan mendil, yüz koruyucu siperlik, geçerli kimlik belgesi ve sınav giriş belgesi.


5. Katılımcıların, Sınav Binasına Gelirken GETİREMEYECEKLERİ Araç, Gereç ve Eşyalar çanta, cüzdan, cep telefonu, kol saati ve her türlü saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (halka alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılarla; anahtarlık, her türlü araç anahtarı,plastik ve metal içerikli eşyalarla (başörtü için kullanılan boncuklu/boncuksuz toplu iğne, para, anahtarlıksız basit anahtar, ulaşım kartı, basit tokalı kemer, basit tel toka ve taşsız metal, top veya sivri uçlu basit piercing  hariç); her türlü elektronik/mekanik cihazlar ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla,her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç), banka/kredi kartı vb. kartlarla, cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik cihaz, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, her türlü delici ve kesici alet ateşli silah vb teçhizatla, her türlü müsvedde kağıdı, defter, kitap, basmalı uçlu kalem, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla, su hariç içecek,yiyecek vb. gıda/tüketim maddeleriyle ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçları (engel durumunu daha önce bildirenler hariç) GETİREMEZLER. Sınav esnasında, belirtilen  araç gereç ve eşyalardan herhangi birini bulundurduğu tespit edilen katılımcıların durumu ‘Kopya Tutanağı’na yazılacak, bunların sınavı geçersiz sayılacak ve bunlar 1 yıl süre ile sınavlara alınmayacaktır. 


6. SINAV SALONLARINA GİRİŞTE VE GEREKTİĞİNDE SINAV SALONLARINDA ÖNLEME ARAMASI YAPILACAK, bu aramadan geçmek istemeyen adaylar kesinlikle sınava alınmayacaktır. 


7. SINAV ESNASINDA,  SALONLARDA KAMERA KAYDI YAPILACAK OLUP, SINAV KURALLARINA UYUM VE KOPYA İŞLEMİNDE BU KAYITLAR ESAS ALINABİLİR. 


8. Sınav konularına göre sınavda kullanılmasına izin verilen fonksiyonel olmayan ve sadece dört işlem yapabilen basit hesap makinesi ile mevzuat kitabı sınav salonlarında katılımcılara dağıtılacak ve hesap makineleri sınav bitiminde geri toplanacaktır.


9. Sınav sırasında kopya çeken, çekmeye teşebbüs eden, kopya veren, kopya çekilmesine yardım edenlerin durumları "Kopya Tutanağı"na yazılacak, bunların sınavı geçersiz sayılacak ve bunlar 1 yıl süre ile sınavlara alınmayacaktır.


10. Sınavda, gerek sınav katılımcıları ile gerekse sınav katılımcısı olmayan kişilerle işbirliği yapılarak kopya çekme girişiminde bulunulması veya kopya çekilmesi halinde yukarıda belirtilen yaptırıma ek olarak kopya çeken ve yardımcı olan tüm kişiler hakkında organize suç oluşturma kapsamında adli işlemler başlatılır.


11. Geçerli kimlik belgesi ile sınav giriş belgesi, sınav başlamadan önce katılımcı tarafından sıra üzerinde hazır bulundurulacaktır.


12. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra sınav kağıtları dağıtılacaktır.


13. Katılımcılar; ilk olarak sınav kağıdının ilgili bölümüne isimleri ile istenen diğer bilgileri yazarlar. Sınav kağıdının bu bölümü, sınav sırasında açık tutulacak olup sınav bitiminde sınav görevlileri tarafından kapatılacaktır. Bu bölüm sınav katılımcısı tarafından kapatılmayacaktır.


14. Katılımcılar, sınav başlamadan önce,  soru - cevap kağıtlarında eksik veya hatalı baskı olup olmadığını kontrol ederler. Eksik ve hatalı baskı saptadıklarında salon başkanına başvururlar.


15. Sınav Yoklama Tutanağı” katılımcılar tarafından imzalanır. Yoklama tutanağını imzalamayan ya da sınav kağıdına istenilen bilgileri yazmayanların sınavı geçersiz sayılacaktır.


16. Sınav süresince görevlilerle konuşulması ve soru sorulması, katılımcıların birbirleri arasında her türlü silgi, kalem v.b alıp vermesi yasaktır.


17. Adaylar sınav sırasında görevlilerin her türlü uyarılarına uymak zorundadır. Sınavın geçerli sayılması her şeyden önce sınav kurallarına uymaya bağlıdır. Kurallara aykırı davranışta bulunanların ve yapılacak uyarılara uymayanların durumları ve bilgileri tutanağa yazılarak sınavları geçersiz sayılacaktır.


18. Görevliler kopya çekmeye veya vermeye kalkışanları, sınav güvenliğini tehlikeye atacak ya da diğer adayların dikkatini dağıtacak veya sınavın sağlıklı devamını engelleyecek davranışlarda bulunanları uyarmak zorunda değildir. Sınav görevlileri, sınav disiplinine uymayan katılımcılara herhangi bir uyarıda bulunmadan sınav salonu dışına alabilir ve gerekli işlemleri yapabilirler.


19. Sınav süresi dolduktan sonra, katılımcılar kalemlerini bırakıp, CEVAP KAĞITLARINI İLGİLİ TUTANAĞI İMZALAYARAK TESLİM  ETMEK ZORUNDADIRLAR. KAĞITLARINI ISRARLA TESLİM ETMEYEN KATILIMCIYA KOPYA MUAMELESİ YAPILACAKTIR. Katılımcıların, sorulara verdikleri yanıtları herhangi bir yere yazmaları ve bunu sınav salonundan dışarıya çıkarmaları yasaktır.


20. SINAVIN BAŞLAMASINDAN İTİBAREN HİÇBİR KATILIMCI KESİNLİKLE SINAV SALONUNA ALINMAYACAKTIR.


21. Yeminli Mali Müşavirlik Sınavının tüm oturumlarında, sınavın başlamasından itibaren ilk bir saat içerisinde ve son yarım saatte hiçbir katılımcı sınav salonundan dışarıya çıkamayacaktır. Anılan süreler içerisinde, salondan çıkanlar ile salondan çıkma gerekçesiyle sınav  düzenini bozacak davranışta bulunanlar hakkında tutanak düzenlenecek ve duruma göre ilgili oturuma ilişkin sınavları iptal edilerek haklarında disiplin soruşturması ile sınav güvenliğini tehlikeye atmaktan adli soruşturma yapılması istenebilecektir. Sınav salonundaki  durumlarını etkileyebilecek rahatsızlığı bulunanlar, bu rahatsızlıklarını belgeleyen sağlık kurulu raporlarını sınav başvurusu sırasında ibraz etmek zorundadırlar. Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı sona ermeden, herhangi bir nedenle sınav salonunu terk eden katılımcı; sınav cevap kağıdı ile birlikte soru kağıdını da sınav görevlisine teslim edecek ve tekrar sınav salonuna alınmayacaktır.


22. CEVAP KAĞIDI ÜZERİNE, “NOT TALEP EDEN İFADELER” VEYA “CEVAP DIŞINDA HERHANGİ BİR ŞEY” YAZILMASI YASAKTIR.


23. SINAV SIRASINDA MÜSVEDDE KAĞIT VERİLMEYECEK, CEVAP KAĞITLARININ SON SAYFASI MÜSVEDDE KAĞIT OLARAK KULLANILABİLECEKTİR.


24. SINAV SALONUNA, SINAVA GİRİŞ BELGESİ DIŞINDA BAŞKA BİR KAĞIT İLE GİRİLMEYECEK, AKSİ DURUMDA KOPYA İŞLEMİ YAPILACAKTIR.


25. SINAVDA RENKLİ KURŞUN KALEM VEYA TÜKENMEZKALEM KULLANILMAYACAK, SADECE SİYAH KURŞUN KALEM KULLANILACAKTIR. BU NEDENLE SINAVA BAŞKA KALEM GETİRİLMEMELİDİR.